Ahoj přátelé,
po neúspěších v poslední době jsem se rozhodnul vykašlat nasvé znalosti a začít absolutně odspodu a znovu. Vzhledem k tomu že mám stále nějakou představu bych chtěl poprosit o společnou diskuzi na téma:
Zařízení chovných nádrží a odchovny pro bojovničky.
Jde mi ideálně o podmínky, rostlinstvo, zařízení, filtari a podobně . prostě cokoli co úspěšně používáte. Musím se zase hnout z mrtvého bodu - už mne to nebaví
Kdysi jsme s Martinem tohle téma diskutovali, až to nakonec vyústilo do sestavy, kterou si vybudoval tehdy ještě v paneláku v chodbičce místo klasických zabudovaných skříní.
Výhodou u speciálky pro bojovnice je to, že nepotřebuješ vysoký sloupec vody a tudíž se dá nad sebe umístit více pater, než by bylo potřebné u jiných typů rybek. Nehledě na to, že takový typ akvárií se dá klidně velice dobře využívat i pro jiné drobnější rybky (cichlidky JA i AF, tetřičky, parmičky, duhovky - především rodů Popondeta apod., i JA sumcovité, atd.).
Tzn - třecí nádrže bohatě dostačují výškou akvária 20 - 25 cm, vývojové 15 - 20 cm, odchovné okolo 30 (unesou samozřejmě klidně i 40 cm). Pro co nejsnadnější manipulaci s rybkami a údržbu akvárií jsou vhodné hloubky nádrží mezi 30 - 50 cm. Zde je samozřejmě nutné volit podle možností, kde hodláme stojany umístit. Třecí i vývojové nádrže jsou vhodné o hloubce od 20 do cca 35 cm. Kdyby zde byly delší, už by se blbě pracovalo v zadních partiích těch akvárek.
Vzduchování stačí jednoduché - molitanové filtříky. Stačí, když to v samotném filtru bude jen trochu probublávat, aby se přes něj dostávalo adekvátní množství vody a voda se před výústkem nevařila. To bohatě stačí. No a jak jsme před nedávnem o tom mluvili s Petrem, optimum pro zajištění bublání je nějaká rozumná "želva". No a vzhledem k tomu, že nic nevydrží věčně, je nanejvýš vhodné mít i náhradní.
Rostliny? Samozřejmě klasický mech a pak bych já osobně volil kryptokoriny. Komu by šly ale nějaké drobnolisté rostlinky, tak OK. Má to ale jedno jenže. Vzhledem k tomu, že u bojovniček speciálně se hodně pracuje s huminy a taniny, tak si klasických rostlin člověk moc neužije. Zvlášť, když jde o rybky, kterým vyhovuje spíš přítmí. Takže aby se mi v akváriích neválely kousky polystyrenu a různé všelijaké prezervativy a působilo to alespoň trošinku esteticky, já už před lety zvolil cestu v nákupu plastových "drobnolistých" rostlin.
Ahoj díky za odpověď, co se objemu táče tak asi menší.. 20-60litrů bude dostačující nepletuli se.. uvime.. takto by se esteticky daly nacpat tři patra akvárek nad sebe... to by docela šlo.. Jinak Voda klasika mandlovník nebo rašelina... ideálně měkká studnová.. v tom se nepletu doufám
Zásadně koupenej rašelinej extrakt. nej je Aquahum a nebo potom Torben. To je základ. Pak si včas nasbírat olšový šištice, na podzim bukový listí a taky je dobrý v září nasbírat hnědý slupky z vlašáků a nasušit do zásoby.
jinak jako třecí pro bettky bohatě stačej cca 20 x 20 x 30 i pro potěry. Ta dýlka (30) není určující. Mlže to být klidně 2é, ale i 40. 50 je už zbytečně moc.
To záleží na tom, na jakou narazíš šarži (jesli je tvoje dávka ze zhora nebo ode dna).
Ty drobné částečky, které se v Torbenu nacházejí pocházejí ze svým způsobem nedokonalé technologie. Proto se Torben nehodí do vývojové vody a k drobným potírkům. Jinak je to čistá přírodní látka a jak píšeš. I já jsem s ním měl ty nejelepší zkušenosti. Aquahum je mnohem koncentrovanější a krásně čistý. že se dá použít všude.
takže pokud bych jej vhodně přefiltroval tak by se dal používt kdekoli..? to není špatný nápad vyzkoušet.. každopádně by se dalo rozdělit že Torben ke starším a to vytíracích a odchovných nádrží Aquahum. To by šlo.. zesumíruju to a pošlu nákres.. Jak velkou nádrž by jsi doporučoval pro větší tlamovce? von Satun (nevím jaký mají nový název) Macrostoma a spol..? pro drobnější jako Albimarginata a Rubra bude stačit asi členitějších 50 litrů.. +/-..?
Je zbytečnou ztrátou času se pytlíkovat s přefiltrováváním torbenu. Torben je základ pro pěstírnu a na jemné záležitosti to chce si pořídit třeba jen 100 ml balení Aquahumu nebo tetra-Toruminu a vše je vyřešeno. Jiné preparáty nekupovat, nestojí za nic (Sera, JBL, atd...).