Tření Betta simorum TAN & NG, 1996

Pouze divoké populace - Skupinové druhy: Bellica; Coccina & Splendens
Odpovědět
Uživatelský avatar
mlynář
Sekretář AKVA CZ
Příspěvky: 603
Registrován: 27.4.2010 14:02:09
Bydliště: Grýnviliž u Práglu

Tření Betta simorum TAN & NG, 1996

Příspěvek od mlynář »

Tření Betta simorum
(tento článek byl uveden na původním ČLA fóru v r. 2008) ml.

V dubnu 2007 jsem díky Radkovým aktivitám získal ze Švýcarska od Pascala Sewera mimo jiné i deset cca 2 cm velkých mláďat zástupce jednoho ze dvou největších druhů bublinových bojovnic - Betta simorum. Tehdy jsem při znalostech dospělé velikosti těchto ryb ani nevěřil, že je přivezu po celé žďárské štrapáci živé domů a stejně tak jsem pochyboval o tom, že jim budou svědčit podmínky, které oproti svým vlastním představám mohu v současné době těmto rybám zajistit.
Když jsem tehdy ona mláďata - nevybarvené mrňavé a vyděšené bělice umístil do připraveného třicetipětilitrového akvária s pražskou vodou, jednoduchým filtrem a úkryty z půlek slupek kokosových ořechů a rozpůlených květináčků, naposled jsem rybky politoval, kam se to chuděry dostaly dal jim trochu jemnějšího tetraminu a bylo hotovo.

Jak čas pozvolna uplýval, vitalita a životaschopnost rybek mne více a více udivovaly, neboť ať se dělo cokoliv, rybky zjevně prosperovaly a svou vlastní rychlostí rostly. Krmení dostávaly běžné - vločky od Tetry střídávané mraženými artemiemi, larvami černých komárů a patentkami. Na konci léta už měli největší jedinci poctivých pět centimetrů a na přelomu roku již 8 - 9 a pomalu začínala být dost dobře znatelná diferenciace pohlaví. Nikdy jsem nijak bedlivě nesledoval, kolik čeho mezi oněmi deseti jedinci je, ale při zběžném pohledu se zdá, že poměr kluků a holek je asi tak v rovnováze a nebo maximálně 6:4.

Krátce po Novém roce už ryby dorůstaly do délky cca deseti centimetrů a já jsem byl nucen jim vahradit dvojnásobně větší nádrž. Třebaže B.simorum působí na první pohled svým zbarvením nenápadně, téměř by se dalo říci až fádně, rozhodně se zde nejedná o žádné bělice, jak se mi tu a tam u těchto tak plachých ryb podařilo vypozorovat. Pokud jsem do jejich obydlí příliš nezasahoval, a ryby měly dobrou náladu, nebály se prozkoumávat prostor za sklem své nádrže, ani když jsem se pohyboval poblíž. Běda ale, jak jsem vytáhl svůj foťák. Následoval bleskurychlý úprk a rázem nejbližší úkryt připomínal spíš krabičku narvanou sardinkami.

Obavy z toho, že rybky stárnou a jsou již dávno dospělé a nemožnost je vyfotografovat v jejich nádrži mne donutila připravit počátkem tohoto týdne svou "nejhlavnější fotonádrž", do které jsem ve středu odpoledne separoval prvního samce a samici, které se mi podařilo na první pokus ve šrumci, který v akváriu nastal ihned po odklopení krycích skel, odchytit.

Žádné zázraky od takového páru jsem nečekal, než přesto a nebo právě proto, že se jedná o klasické bublinové bojovnice s dokonalým labyrintem, filtrační jednotku fotonádrže jsem vypnul, aby ryby byly co nejméně stresovány a co nejlépe se daly, jakmile si trochu zvyknou, fotografovat. Už ve mně ostatně byla malá dušička, protože by byla věčná škoda je nemít alespoň trochu slušně vyfocené, kdyby se začal chýlit jejich čas.

Celou středu byly obě ryby zalezlé v zadní části fotonádrže a pokud jsem byl poblíž, ani se nehnuly a ani jsem si nevšiml, že by měly jakoukoliv chuť či potřebu se nadechovat vzduchu nad hladinou. Po mém vstupu do pěstírny ve čtvrtek dopoledne už byla situace zcela jiná. Na hladině ve spleti plastových rostlin, kterými jsem zvyklý nádrže s labyrintkami běžně vybavovat, se začínala rýsovat kupička bublin, svou velikostí pro tyhle bojovnice charakteristických. Nepřikládal jsem tomu však žádnou důležitost, neboť k takové situaci došlo bez jakéhokoliv dalšího pokračování již několikrát ve společné nádrži. Ani voda ve fotonádrži nebyla nijak upravována, jak u mne v případě třecích nádrží s bojovnicemi bývá zvykem. Je zde použitá normální pražská vodovodní, nijak neupravená voda, do které jsem pro lepší pocity ryb dal jen pár kapek Aquahumu - ale oproti mým dalším zvyklostem skutečně jen pár kapek, aby se voda nijak viditělně nezbarvovala a zůstala pro následné fotografování co nejvíce čirá. pH se pohybuje okolo 7 - neutrál, teplota vody nádrži okolo 25 °C. Nicméně ryby už se prostorem nádrže projížděly bez jakýhkoliv známek strachu a tak jsem mohl ve čtvrtek udělat prvních pár snímků.

Velkým překvapením pro mne byl ale vstup do pěstírny dnes dopoledne. Zatímco samice zaujala podobnou polohu ve stejném prostoru jako po vypuštění do nádrže, samec popojížděl asi pět centimetrů v prostoru pod bublinovým hnízdem, které bylo rozlohou asi 5 c 5 cm a cca 1,5 cm vysoké. Když jsem se k nádrži přiblížil, zaujal proti mně bojovný postoj a já si všiml, že hnízdo je plné jiker. Nu tak jsem upaloval pro foťák, abych onu údálost mohl ihned patřičně zdokumentovat, než dojde k nějakému maléru.

Jikry B. simorum jsou stejného charakteru, jako jsme tomu zvyklí u bojovnic skupiny splendens - úměrně velké velikosti druhu simorum - tj. asi v dvojnásobné velikosti než je tomu u jikwr ryb přwdwšlé skupiny, vejčitě oválného tvaru, mléčně bíle zbarvené.

Přesto, že jsem neměl nutkání za každou cenu tyhle rybky třít a rozmnožit a nijak jsem se o to ani nezasloužil, tento akt mne jako "beťáka" potěšil a navíc ani nemohu vyloučit, že je to první výtěr B. simorum v naší republice (ani nevím, že by je tu někdy někdo měl). Pro jistotu, i když nevím stoprocentně, jestli je to vůbec oplodněné, jsem si vydesinfikoval líhnoucí kelímek, nalil do něho své oblíbené sajrajty a namíchal vodu o vodivosti cca okolo 120 mikro Siemens a celé hnízdo i s jikrami do něho separoval. Jsem zvědavý, jak se situace bude dále vyvíjet a jakmile dojde k dalším událostem, budu vás zde informovat v dalším pokračování.

*******************************************************************************************************

POZN – 13.10.2010: Z výtěru se povedlo odchovat pár desítek mláďat, cca polovina z nich měla deformované ocasní partie těla. Myslím, že příčinou toho byl jejich vývoj a růst ve vodě s „pražskými chloriny“, ve které se rybky vyvíjely.
B.simorum 01.jpg
B.simorum 01.jpg (18.59 KiB) Zobrazeno 1600 x
B.simorum 06.JPG
B.simorum 06.JPG (106.81 KiB) Zobrazeno 1603 x
B.simorum 07.JPG
B.simorum 07.JPG (85.01 KiB) Zobrazeno 1599 x
B.simorum 09.JPG
B.simorum 09.JPG (97.13 KiB) Zobrazeno 1598 x
B.simorum 10.JPG
B.simorum 10.JPG (109.43 KiB) Zobrazeno 1599 x
B.simorum 11.JPG
B.simorum 11.JPG (115.88 KiB) Zobrazeno 1596 x
B.simorum 12.JPG
B.simorum 12.JPG (99.16 KiB) Zobrazeno 1603 x
B.simorum 15.JPG
B.simorum 15.JPG (98.61 KiB) Zobrazeno 1603 x
B.simorum 17.JPG
B.simorum 17.JPG (137.3 KiB) Zobrazeno 1601 x
Odpovědět

Zpět na „Skupina druhů bojovnic stavějících pěnová hnízda“