4. The Betta Handbook – Robert J. Goldstein, Ph.D.

Odpovědět
Uživatelský avatar
mlynář
Sekretář AKVA CZ
Příspěvky: 603
Registrován: 27.4.2010 14:02:09
Bydliště: Grýnviliž u Práglu

4. The Betta Handbook – Robert J. Goldstein, Ph.D.

Příspěvek od mlynář »

2004 – Barron´s Educational Series, Inc., 250 Wireless Boulevard, Hauppauge, New York 11788
Vyd. 1.; 176 stran.; 16,3 x 20 cm, tl. 12 mm ; edice: Barron's Pet Handbooks
ISBN: 0-7641-2728-4

http://aquabooks.cz/publikace/435
Betta handbook 01.jpg
Betta handbook 01.jpg (53.43 KiB) Zobrazeno 1607 x
***************************************************************************************************************************************************
Když jsem cca před sedmi lety na jednom serveru, kde se scházejí asi nej.... odborníci na divoké bettky objevil, že vyšla tahle monografie – vlastně do slova a do písmene „Rukojeť Bett“ od tehdy pro mne ještě neznámého amerického autora, z posudků odborníků mi běhal docela mráz po zádech. Od chudáka Boba by si po přečtení těch příspěvků ani prašivý pes kůrku nevzal. Nicméně po několika letech se mi naskytla možnost za rozumnou cenu tuhle knížečku získat a tak jsem si řekl, proč ne? Alespoň budu moci posoudit, nakolik se mohu s posudky oněch akvaristů ztotožnit, či ne. V té době jsem byl už cca ve čtvrtině rozdělané vlastní monografie o bojovnicích a každý materiál, stejně jako tomu bylo v tu samou dobu u skalár, mi byl echt dobrý. Když zde opět zmiňuji práce na DAA, tak jedním z mých tehdejší cílů bylo dát dohromady všechny monografie o danném tématu a moci se z nich jednak poučit a za druhé se vyvarovat kiksů a chyb, které mnohdy renomovaní autoři dokáží napáchat. Přesto, že jsem v té době svou práci na bettách utlumil – skaláry dostaly přednost, monografie o labyrintkách, o bojovnicích zvlášť jsem shánět nepřestal.

V již rozpracované první verzi své vlastní monografie o bettkách jsem měl připraveno několik vychytávek a pár „špeků“, na které jsem přišel buď po dlouhých přípravách a studiu všech možných materiálů a nebo také úplnou náhodou. Šlo samozřejmě o věci, které do té doby nebyly nikde nikdy publikovány a nebo alespoň ne v souvislostech s labyrintkami či akvaristikou vůbec. Než jak to tak bývá, na co přijde jeden člověk do hloudky se o dannou problematiku zajímající, na to pochopitelně při příjmu obdobných materiálů může přijít i někdo jiný a záleží na tom, kdy a jak se tomu tématu věnuje. Bob Goldstein (neberte prosím odemne to, jak zde autora jmenuji, neboť se již pár let velmi dobře známe a přes internet i stákýme a „pan profesor“ mi sám napsal, abych mu tykal) „mé“ vychytávky objevil nejen díky své odborné erudovanosti na poli ichtyologie již pár let předemnou a většinu z nich samozřejmě uplatnil ve zde uvedené monografii. Poprvé na světě tak byla zveřejněna velmi logická hypotéza, jak se mohly bojovnice (ale samozřejmě i jiné tropické skadkovodní rybky) dostat do všech těch končin, kde je dnes nalézáme. A podobných informačních lahůdek je v této monografii ještě více.

Je tak nasnadě, že i tohle bylo jedním z důvodů, proč jsem ze dvou rozdělaných monografií dal nakonec přednost pracem na DAA a bettky dal na nějakou dobu k ledu. The Betta Handbook v porovnání se vším, co do dnešní doby o bojovnicích na celém světě vyšlo je skutečně unikátním dílem a nebojím se říci i navzdory posudkům odborníků z onoho diskusního portálu špičková. U mne má rozhodně mezi sbírkou monografií místo č. 1, hned vedle obrázkového katalogu Aqualog.
Vše je dáno dohromady přehledně a sestaveno s Bobovou příslovečnou trpělivostí. Pozitivní je i jeho autorský um v tom, že jako člověk, který se přes čtyřicet let své kariéry zabýval téměř výhradně vědou, dokázal svá odborně populární díla napsat natolik kvalifikovaně, že jsou jím podané informace čtivé a přístupné i úplným laikům.

V téhle paperbackové brožurce je vše co tam má být, co bylo době psaní poplatné a srovnáno tak, jak to v takové monografii srvonané být má. Vše začíná klasickým úvodem, co jsou labyrintky a potažmo bojovnice zač. Zde je věnováno i dostatek prostoru šlechtěným splendenskám.Další kategorie je věnována charakteristice rodu Betta. Třetí kategorie pak „bubliňákům“ a čtvrtá samozřejmě „tlamovcům“. Pak následují kateforie – potrava, nemoci, zoogeografie, genetika, chovy a tření a jednoduché představení systému (dnes již zastaralého) ostatních labyrintek a zařezení bojovnic v něm. V samotném závěru nechybí ani glosář odborných pojmů a výrazů, seznam použitých materiálů a rejstřík, kterýžto se u takových knih vydaných v USA vidí skutečně jen málokdy. Koho tato problematika zajímá, mohu mu tuto monografii, jejíž cena se na amazonu pohybuje od Jednoho dolaru až do cca jedenácti dle stavu knihy. A ještě poznámka na závěr. Dle přiložených ukázek to na to nevypadá, ale v knize je dost a dost patřičných obrazových doprovodů a to nejen bravných fotografií, ale i Goldsteinových perfektních kreseb, adekvátních map, atd....
Betta handbook 02.JPG
Betta handbook 02.JPG (350.37 KiB) Zobrazeno 1603 x
Betta handbook 03.JPG
Betta handbook 03.JPG (297.81 KiB) Zobrazeno 1605 x
Betta handbook 05.JPG
Betta handbook 05.JPG (297.74 KiB) Zobrazeno 1608 x
Betta handbook 06.JPG
Betta handbook 06.JPG (285.5 KiB) Zobrazeno 1606 x
Betta handbook 07.JPG
Betta handbook 07.JPG (290.68 KiB) Zobrazeno 1603 x
Betta handbook 08.JPG
Betta handbook 08.JPG (365.09 KiB) Zobrazeno 1597 x
Betta handbook 09.JPG
Betta handbook 09.JPG (349.91 KiB) Zobrazeno 1598 x
Odpovědět

Zpět na „Literatura“