od mlynář v Stř Úno 10, 2021 9:41 am
Obchodní sektor v akvaristice je vůbec divný. Kdekdo z nich má ke stažení stocklist s nabídkou importovaných (mnohdy i vykupovaných českých) ryb. Potud by to bylo v pořádku. Co si ale člověk může o té firmě myslet,, když za rok zjistí, že je to stále stejné a nikdo to nedoplňuje, a za dva, tři, pět... dokonce deset let... stále to samé. Pak je tu ostuda, nic víc a ukázka úrovně takového obchodníka. Já jsem rybky přestal dělat v r. 2009. Ještě předloni měla třeba kladenská AQA ve stocklistu Pelvicachromis nigrofasciatus, které jsem v celé ČR dělal jen já a poslední dodávku k nim tohoto druhu jsem provedl někdy v r 2005.
Přesně tohle je i případ trpasličích cichlidek rodu apistogramma a nemlich to samé u bojovnic. Stejné se stocklisty je to i u Petráka, Papíka a nepřekvapuje mne, jesli i u Klepišty i dalších. Myslím, podle ohlasů a mých informací, bylo by asi nejserioznější jednání s Tomášem Kučerou - Vivárium. On obchoduje s těmi samými importéry a překupníky jako ostatní, ale snaží se co může, aby jeho nabídka byla naprosto košér a s člověkem jedná naprosto na rovinu a bez obalu. Zatím každý, kdo si rybky objednal přes něho mi říkal, že to, co na tom bylo na něm, bylo na sto procent.
Další bolístkou je dogmatické vžití se do staré taxonomie a neznalost toho, s čím ty firmy obchodují. To v mnoha aspektech je ale i u takových importérů, jako je třeba německý Glaser. Oni pro svou vlastní neznalost jsou schopni nabízet třeba peruánskou formu skalár jako P. altum. Je to prozaické. Peruánští obchodníci, aby prodali, si vymyslí svoje obchodní názvy (nebudu přeci nabízet něco obyčejného). Tak k sice normální a krásně rostlé skaláře dají přídomek "alto", což v jejich mateřštině - španělštině neznamená nic jiného, než "dobře stavěný - či vysoký". A evropští obchodníci si to přeloží jako peruánskou formu P. altum. Obchodníci se vůbec nezabývají dostudováváním systematiky (to je jakoby si autoopravář nedělal hlavu s tím, zda-li se jedná o kola či volant... oboje je to kulaté, ne?). U mnoha velkoobchodů jsem tenhle jejich zmatek a nedouctví zaznamenal třeba v tom smyslu, že vedle sebe nabízeli jeden druh i pod třemi různými názvy ... a také s různými cenami..
No a nebudu tu mluvit o serioznosti v uváděných obrázcích, které jsou kradené, kde se dá. Málokterý importér si zajišťuje vlastní, kvalitní obrazovou produkci nabízených rybek (na to je ale velmi kvalitní Glaser a pár dalších němčourů, to zase ano). Velmi seriozní je v tomhle i většina holandských importérů, kteří neváhhají rybky nafotit přímo ještě v přepravních boxech a člověk pak vidí, jak skutečně vypadají a především, jak vypadají několik minut po vybalení po importu.
Ohledně bojovnic to není jinaké.
No a u nás jsem zažil u úsměvné okmžiky, kdy jeden obchodník opisoval od druhého. V prvním desetiletí jsem dělal pár druhů, o kterých jsem si byl betonově jistý, že je nejen v ČR, ale vůbec v Evropě nikdo jiný nemá. Nabídku jsem dával do "svých" asi sedmi odběratelských míst. Neuplynul ani rok a ejhle, objevil jsem ty rybky třeba v nabídce dalších velkoobchodníků, se kterými jsem třeba ani nikdy nekomunikoval a nebyl v kontaktu.
Takže se připrav na to, že nabídky, které vidíš, jsou vždy sázkou do loterie a nadsázkou. Když si pak člověk něco speciálního objednává, musí počítat, že to bude přinejlepším 50:50, že ti přijde skutečně deklarovaný druh či forma. A naopak. Díky tomuhle profesnímu nedostatku se čas od času stalo, že místo sice poměrně vzácnějšího objednaného druhu se díky jejich neznalosti do rukou člověku dostal neuvěřitelný špek (jako by mi někdo prodal pod hlavičkou ojetého trabanta nového mercedesa... za tu cenu trabanta ... auto jako auto, že?). Jednat s importéry je vždy dobrodružství.
Největší jistotu jsem vždy měl, když jsem dostal rybky přímo z odchytů z nějaké expedice. Šlo vždy přesně o deklarovaný druh a nebo, když si lovci nebyli jistí, napsali k tomu alespoň aff. nebo cf. a ještě doušku že snad o to půjde, ale že nemají přesnou jistotu. Takhle se ke mně dostaly kdysi přes Pascala Sewera ze Švýcarska bojovnice, nejistě deklarované jako B. dimidiata. Jelikož jsem v té době byl již zkušený chovatel těhech betiček, jakmile si trochu zvykly po vybalení, zjistil jsem, že je to sice rozhodně druh ze skupiny dimidiata, ale rybky byly podstatně jiné. Asi takový rozdíl v anatomii, ale i barvách, jako je tomu mezi B. chanoides a B. albimarginata. Jednoznačná přísušnost ke skupině, markantní druhové rozdíly!