od mlynář v Pon Úno 29, 2016 11:49 pm
Ne. Myslím, že ne a ani Tom Chuda je už asi nemá, ale povím ti jeden svůj příběh, který by zrovna tobě mohl možná pomoci.
V půlce osmdesátejch jsem imbellisky (ano, onu proslulou nádherně vybarvenou formu dr. Franka) získal na burze na Smíchovském nádraží v Práglu. Ryby jsem zbožňoval a dokonce je tenkrát i poprvé rozmnožil. Ne moc, jen pár mláďat, ale zjistil jsem jak na to. Pak jsem o imbellisky přišel, přišla stavba domu v Ouvalech, nová pěstírna a jakmile jsem byl schopen zase s rybama pracovat, byly imbellisky první, co jsem začal shánět. Hned jsem volal Majce Dvořákové, jesli je ona nebo někdo z jejích kamarádů ještě má, ale bohužel, všichni o ně už přišli. No tak jsem začal obrážet všechny možné importéry, ale nic. Až v r. 98 se na mne usmálo štěstí a sehnal mi je Tomáš Slanina z tehdejší Appistogramy od německých chovatelů. Ryby byly už dospělé a krásně spárované a tak jsem měl do čtrnácti dnů první výtěry a pěkně se mi to rozjelo. Do těch Frankovských měly sice daleko, ale byly to imbellisky! Tehdy jsem vozil mimo jiné ryby i Standovi Hollerovi do Nymburka a tak jakmile jsem se u něj objevil, hned jsem se pochlubil, co pro něho zakrátko budu mít na export. No, Stranda mne docela uzemnil. Řekl: "Imbellisky? Nejsou zase tak vzácné jak myslíš. Celá léta je dělají prej nějací dva kluci z Karlových Varů a sami si je vyvážej do Německa!" Já vim. Je to už hodně let, ale zkus se poptat karlovarských akvaristů. Myslím, že by to dokonce mohla být i ta frankovská linie. Byla by senzace, kdyby tu ty ryby jěště někde byly a trochu se tu znovu rozšířily.